Het was koud en de zon liet zich niet zien op 4 december 2014. Kortom het was rotweer, maar is dat is volgens de rechter geen reden om een parkeerboete kwijt te schelden.

Op 4 december parkeert A. de auto van zijn moeder in Noordwijk. Het is koud en guur. De gevoelstemperatuur ligt onder nul. Bij het parkeerautomaat koopt hij een kaartje, maar hij vergist zich in het tijdstip. Hij denkt tot 13.07 te mogen parkeren, maar heeft in werkelijkheid maar tot 12.07 betaald.

En natuurlijk zul je zien dat om 12.24 de parkeercontroleur van de gemeente langskomt. A. krijgt een boete, of zoals dat officieel heet, een naheffing parkeerbelasting.

Overmacht: het is slecht weer

A. wil echter niet betalen. Ten eerste heeft hij zich vergist. Hij dacht dat hij tot 13.07 had betaald, en het was heel erg slecht weer. A. beroept zich op overmacht en gaat naar de rechter.

Wat vindt de rechter? Die stelt dat het in bijzondere omstandigheden best zo kan zijn dat onder extreme omstandigheen “strikte naleving van de regels redelijkerwijs niet van de parkeerder kan worden verwacht”.

De rechter zet de deur dus op kier, maar helaas voor A. gooit hij hem meteen weer dicht. Guur weer is geen extreme omstandigheid, vindt de rechter. En het is aan de gebruiker van het voertuig om te controleren of zijn parkeerkaartje de juiste tijd aangeeft. Gewoon betalen dus, die naheffing, stelt de rechter.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl